Az epilepszia agyhullámain

2014.03.26. 11:51 Kucska Krisztián

Élete legnagyobb részében Kevin Ramsey olyan epilepsziás rohamoktól szenvedett, melyeket gyógyszerekkel nem tudtak kezelni. Legalább havonta egy alkalommal összeesett és eszméletlenül, erősen remegett, eközben néha sérüléseket is szenvedett.  Az éjszakai rohamok kimerítették hajnalra, nyelvét sokszor véresre harapta. A munkahelyi rosszullétek után állásáért kellett küzdenie. 28 évesen eladta kamionját és édesanyjához költözött.

epilepszia1.jpgKevin Ramsey a koponyájába épített készülékről tölt le adatokat (nytimes)

A gyógyszerekkel nem kezelhető epilepsziában szenvedő Ramsey ma rohammentes életet él. Egy új, elemmel működő készülék, amit a koponyájába ültettek, vezetékekkel kapcsolódik agyához, irányítja az elektronikus aktivitást és lecsillapítja a közelgő rohamokat. Estelente egy hajszárítóhoz hasonló eszközt tart a fejéhez, mellyel agyi működésének adatait letölti a beültetett készülékről laptopjára, hogy orvosa elemezhesse azokat.

 Még mindig vannak rohamaim „ott bent”, de a kütyü mindegyiket megállítja. – mondja Ramsey, akinek a kezei reszketnek, az egyik gyógyszerének kellemetlen mellékhatásaként. Képes vagyok megtenni olyan dolgokat egyedül, melyeket korábban nem.  El tudok menni egyedül a boltba és elhozni a csomagokat. Ezelőtt hosszú ideje nem voltam képes vezetni.

A régóta várt készülék, az ún. RNS rendszer, célja, hogy csökkentse a rohamokat, és javítsa az olyan epilepsziások életét, akiken a tabletták, vagy az agyműtétek nem segítenek. Dr. Dileep R. Nair, a Cleveland Klinika felnőtt epilepszia kutatásának vezetője szerint ez az első lépés az új generációs terápiában. Közel 110 epilepszia központ rendelkezik olyan kifinomult diagnosztikai teszteléssel, hogy ilyen készülékeket biztosíthasson. Dr. Martha J. Morrell, a NeuroPace vezető orvosi tisztviselője szerint a legtöbb intézménybe juthat belőle.  Sajnos sok pácienst azonban nem küldenek el orvosaik ezekbe a centerekbe.

 

A becsült 2,3 millió amerikai epilepsziásból körülbelül 400 000-nél nem elég hatékonyak a gyógyszerek. A terápiához kapcsolódó agyműtét után, azonban náluk is teljesen eltűnhetnek a rohamok. Sok paciensnél azonban olyan területek sérültek, melyek a nyelvtudásért, vagy memóriáért felelősek, ezeket nem lehet eltávolítani.

Kezelés nélkül az epilepsziásoknak gyakran nehézséget okoz munkát, vagy éppen párt találni, mivel kevesen fogadnak el egy olyan társat, aki 24 órás felügyeletet igényel.

Egy véletlenszerűen elvégzett klinikai vizsgálat során 191 ember 32 különböző kutatóhelyen stimulátorokat kapott, a kísérleti alanyok nem tudták, hogy melyeket kapcsolták be. Akiknél a szerkezetet aktiválták 38 százalékos javulás mutatkozott három hónap után, akiknél viszont kikapcsolt állapotban volt a készülék, 17 százalékkal romlott az állapotuk, a Neurology-ban megjelent eredmények szerint. Két év után 90 paciensnél tapasztaltak 50 százalékos vagy afeletti javulást a rohamokban.

 

epilepszia2.jpg

 A röntgenfelvételen jól látható az RNS készülék (nytimes)

Az implantációs beavatkozás két napot igényel a kórházban, előtte egy kiterjedt vizsgálatot végeznek, olyan napokkal, amikor nem szedhetik be gyógyszereiket a betegek. Ezután két –három évenként kell elemet cserélni a gépben. Csak azoknál alkalmazható, akiknél egy, esetleg kettő agyi terület sérült. Az elektromos stimuláció vékony, precízen elhelyezett vezetékeken jut a problémás helyekre. Egy másik kezelési mód, az ún.” bolygóideg eszköz”, -amit a mellkasba építenek –  egy előre betáplált adatbázison alapszik, és nincs közvetlen kapcsolatban az agy pillanatnyi működésével, mondja Dr. Orrin Devinsky a NYU Langone epilepszia center szakembere.

Mielőtt az RNS-t bekapcsolnák, a paciens egyedi roham mintázatát, vagyis a különböző agyi impulzusokat feltérképezik, ez az eljárás hónapokat és többszöri vizsgálatot igényel. Ezután egy tesztelési időszak következik, amikor a működési hibákat elemzik, a stimuláció mértékét növelik, vagy éppen csökkentik, az impulzusok számát változtatják, addig, míg a paciens kevesebb rohamot nem érzékel.


„Szeretem okos eszköznek nevezni”, mondja Dr. Christianne Heck, a Dél-kaliforniai egyetem epilepszia programjának orvosi vezetője. „Valójában megtanítjuk az eszközöknek felismerni a rohamra jellemző egyedi mintázatokat minden egyes páciensnél.” Az idegstimulátor működését a problémás agyi terület mérete is befolyásolja. Dr. David W. Roberts a Dartmouth-Hitchcock idegsebésze szerint, ha az egyén rohamai a hippocampus-ból indulnak, jó eséllyel segíthetnek rajta, mivel az egy kicsi terület. Viszont, ha a rohamok a homloklebenyből származnak, sokkal kisebb mértékű javulás valószínű.  

epilepszia3.jpg

Az emberi agy (wikipedia)

Egyik fő probléma, hogy a diagnózis és a centerek segítségnyújtása között több év is eltelhet. A másik nehézséget a költségek jelentik. Az RNS az adatletöltő egységgel együtt több mint 9 millió forintnak megfelelő dollár, a műtét és a tesztelés további 2-4 millió forint költséget jelent. Néhány kutató azzal érvel, hogy a hosszú távú rohamcsökkentés költséghatékony. „Ha a rohamok száma megfeleződik, a biztosítási költségek is feleződnek”, mondja Dr. Gregory L. Barkley  a Detroit-i Henry Ford kórház  epilepszia programjának társalapítója.

Bár a rohamokat hatékonyan csökkenti a készülék, az epilepszia szövődményeit, mint a memóriazavar, nem képes orvosolni. Mr. Ramsey még mindig küzd problémákkal. „Mindig elfelejtem az emberek neveit”, mondja. Egy étteremben például elfelejtette, hogy tengergyümölcse tortát rendelt pár pillanattal korábban.  Ahogy a neurostimulátor megváltoztatta az életét, egy másik nagy változásban is reménykedik: „Egy szép barátnőt szeretnék találni”. "Szeretnék családot alapítani."

KUKA-ba fektetett mérnöki bravúr

2014.03.20. 13:27 petyor

Gyerekkoromban az egyik aluljáróban kezembe nyomtak, egy cetlit. Egy pingpong ütő, egy játékos, egy labda és egy felirat volt rajta: „egyedül nem megy”. Akkor nem teljesen értettem, hogy ennek valaha is jelentősége lesz az életemben… Akkor ez a papírka a kukában landolt. Most viszont egy új szenzációs robotnak köszönhetően ez a szórólap számomra új értelmet nyert.

Alapvetően nyitott vagyok az új kütyük, találmányok iránt… De néha nekem úgy tűnik, hogy kissé talán öncélúak lesznek.

Legutóbbi ilyen eset számomra egy német kivitelezésű pingpongozó robot. 2014. március 10-én tettek nyilvánosságra a youtubon egy videót a KUKA robotról, ahogyan egy profi asztaliteniszezővel játszik. Nem tudom, hogy vagytok vele, de végignézve nekem az jut először eszembe, hogy tényleg szoros a küzdelem egy hivatásos játékossal, de mégis a robot legyőzhető. Vagyis mégsem sikerült eléggé jól összerakni? Rendben van, korrektek szerettek volna lenni és bemutatni, hogy a most előállított világ leggyorsabban reagáló robotja sem tökéletes. Ez végül is őszinte dolog, de szerintem egy reklámnál nem biztos, hogy eléri a célját. Mindenesetre, nagyon szép videó készült arról, hogy a világ legjobban pingpongozó robotja hogyan képes veszíteni.

kép forrás: http://www.fubiz.net

Talán Magyarországon az elterjedésében a neve sem túl kecsegtető, ugyanis úgy hívják, hogy KUKA. Nyilván nem tehetnek róla, hogy már 1898-óta a Keller und Knappich Augsburg rövidítéssel él a cég, ami magyarul a hulladékgyűjtőt jelenti. De még a színe is narancssárga! Még mindig azon töröm a fejem, hogy vannak olyan találmányok, amelyekbe rengeteg mérnöki, szakmai munkát, energiát és pénzt fektettek, de mégis hová ez a KUKÁba dobott idő, pénz, energia? Ki fog egy ilyen gépet használni?

Jó… naivan gondolhatunk a magányos, egyke, otthon unatkozó milliomos kisgyerekre, akit meglepnek a szülei és vesznek neki egy narancssárga KUKA-t, hogy ne unatkozzon szegény gyerek… Vagy… Tegyük fel, ha most forgatnák a Forest Gumpot, akkor Tom Hanks biztosan egy ilyen robottal pingpongozna.

Hapπ day!!!

2014.03.14. 15:01 tzsoltee

A tudomány egyik egyik leghíresebb számát mindenki látta már valahol, sőt talán még az is világos, hogy a kör kerülete és területe is kiszámolható vele. De hitted volna hogy a szivárvány, a DNS kettős spirál vagy épp az elektromágneses hullámok leírásánál is fontos tényezőt az egész világon megünneplik a mai napon?

A π nap Larry Shaw fizikusprofesszor fejéből pattant ki. Már 25. éve ünneplik meg minden március 14.-én a "legsokoldalúbb" irracionális számot. Ezen a napon rendszerint konferenciákkal, vetélkedőkkel és rendezvényekkel tisztelegnek a 3,14... előtt.  Az angolszász területeken ünneπ gyümölcsös  πtéket készítenek és fogyasztanak az ünnepelni vágyó kutatók és érdeklődők, míg hazánkban tradicionálisan π-naπ πknikkel emlékeznek meg Einstein születésnapjáról és a π-ről az ünneplők. 

   

Expedíció másképp

2014.03.13. 07:32 tegzesmarcsi

Tetten érni a klímaváltozást

Dél-amerikai küldetésről ért haza múlt pénteken négy geográfus kutató. Az Ojos del Salado, a világ legmagasabb vulkánjának elhagyatott környékét vizsgálják éveken át műszeres mérésekkel. Az adatsorok alapján a globális klímaváltozás hatását lehet majd megfigyelni ezen az érintetlen, fagyos, sivatagos hegyvidéken. Mari Lászlót, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének docensét kérdezzük az expedícióról és az élményeiről.mari.jpg

Rendkívüli magasságok, állandó fagypont alatti hőmérséklet, szárazság, és folyamatos homokfúvás. Megérte a fáradságot a chilei utazás?

Minden kitűzött feladatot sikerült teljesítenünk. A két éve kihelyezett műszerek adatait leolvastuk, akkumulátoraikat feltöltöttük, illetve új mérőállomásokat is telepítettünk.

A korábban elhelyezett műszerek hogyan vészelték át az extrém körülményeket? Nem volt gond az adatok leolvasásával?

Ezeket a mérőállomásokat ilyen körülményekre tervezték, pontosan és jól mértek. Viszont akadt olyan műszer, amit nem találtunk meg. Az egyik területet (szokatlan módon most, nyáron) fél méter hó lepte be, így ahhoz a műszerhez nem fértünk hozzá, de remélhetőleg a következő két évben zavartalanul fog tovább működni. A hegy lábánál elásott egyik mérőnket pedig a rókák ásták ki, s csak pár száz méterrel arrébb, fognyomokkal együtt találtuk meg. De nézzük a jó oldalát, így vannak felszíni hőmérsékleti adataink.

Még szerencse, hogy nem tettek nagyobb kárt.

Igen, főleg, hogy nem csak a műszereket találták meg. Egyik éjjel a mi élelmiszerkészletünket is megtámadták, és néhány órás rókahajsza után sikerült csak mindent biztonságban tudnunk. Egyedül Balázs (Nagy Balázs, ELTE, az exp. vezetője) némi kétszersültje bánta az incidenst.exp.jpg

Visszatérve a kutatás céljára: mire fognak tudni következtetni a mért hőmérsékleti adatokból? Mit érthetünk meg ezáltal a globális klímaváltozásról?

Azért választottuk ezt a vidéket, mert a vizsgálataink az örökfagy területére vonatkoznak, és ez csak ott alakul ki, ahol nincsen állandó hótakaró. Ezen a területen az extrém klimatikus viszonyok miatt a hóhatár 7000 méteren lenne, s szerencsére a legmagasabb csúcs sem ér fel addig (6893m). Így a hideg sivatagi környezetben nyáron a talaj a felszín közelében bizonyos mélységig megolvad, alatta azonban állandó fagy van. Mi a talaj különböző mélységében elhelyezett hőmérőkkel pontos képet kapunk a hőmérsékletingadozásról. A két éve kezdett méréssorozat egy tendenciát fog kirajzolni, ebből tudunk következtetni a klímaváltozás lokális hatására, vagyis hogy nő-e az átlaghőmérséklet. Ezen kívül azt is vizsgálni fogjuk, hogy egy ilyen fagyos-száraz területnél mit jelentene a tartós felmelegedés: ugyanis, ha ilyenkor a talaj mélyebb rétege is felengedne, az olvadékvíz lejjebb tudna hatolni, és ez a felszíni vizek teljes eltűnését okozhatná.

A kutatás témája tehát globálisan fontos, az azonban nem világos, miért éppen magyar kutatóknak kell ilyen messzire utazniuk, hogy a műszereket leolvassák? Nem lehetne esetleg megállapodást kötni a chileiekkel, hogy a karbantartási feladatokat ők végezzék?

Valóban sokkal egyszerűbb lenne, de jelenleg nincs megállapodás a két ország között, aminek a keretében hivatalossá lehetne tenni egy ilyen együttműködést. És más probléma is van: ezekhez a műszerekhez nyáron lehet hozzáférni, akkor azonban az ottani egyetemeken szünet van. Kevés olyan kollégát találunk, aki hajlandó lenne ebbe a projektbe így beszállni. Azért mi megpróbáljuk megszervezni.

Magyarországon viszont nagy esemény az expedíció, rengeteg médium foglalkozott ezzel, sokakat érdekeltek a részletek is. Azok számára, akik eddig követték az eseményeket, elérhetőek lesznek az eredmények és a publikációk?

Igen, a következő pár hónapban feldolgozzuk a mérési adatokat, kielemezzük a mintákat. Az eddigiek alapján születnek majd publikációk, elsősorban angol nyelven. De természetesen minden írásunkat közzé tesszük a honlapunkon is.
(képek forrása: atacama.exedicio.eu)a csapat.jpg