Vidám tudomány

Friss topikok

Címkék

Archívum

KUKA-ba fektetett mérnöki bravúr

2014.03.20. 13:27 petyor

Gyerekkoromban az egyik aluljáróban kezembe nyomtak, egy cetlit. Egy pingpong ütő, egy játékos, egy labda és egy felirat volt rajta: „egyedül nem megy”. Akkor nem teljesen értettem, hogy ennek valaha is jelentősége lesz az életemben… Akkor ez a papírka a kukában landolt. Most viszont egy új szenzációs robotnak köszönhetően ez a szórólap számomra új értelmet nyert.

Alapvetően nyitott vagyok az új kütyük, találmányok iránt… De néha nekem úgy tűnik, hogy kissé talán öncélúak lesznek.

Legutóbbi ilyen eset számomra egy német kivitelezésű pingpongozó robot. 2014. március 10-én tettek nyilvánosságra a youtubon egy videót a KUKA robotról, ahogyan egy profi asztaliteniszezővel játszik. Nem tudom, hogy vagytok vele, de végignézve nekem az jut először eszembe, hogy tényleg szoros a küzdelem egy hivatásos játékossal, de mégis a robot legyőzhető. Vagyis mégsem sikerült eléggé jól összerakni? Rendben van, korrektek szerettek volna lenni és bemutatni, hogy a most előállított világ leggyorsabban reagáló robotja sem tökéletes. Ez végül is őszinte dolog, de szerintem egy reklámnál nem biztos, hogy eléri a célját. Mindenesetre, nagyon szép videó készült arról, hogy a világ legjobban pingpongozó robotja hogyan képes veszíteni.

kép forrás: http://www.fubiz.net

Talán Magyarországon az elterjedésében a neve sem túl kecsegtető, ugyanis úgy hívják, hogy KUKA. Nyilván nem tehetnek róla, hogy már 1898-óta a Keller und Knappich Augsburg rövidítéssel él a cég, ami magyarul a hulladékgyűjtőt jelenti. De még a színe is narancssárga! Még mindig azon töröm a fejem, hogy vannak olyan találmányok, amelyekbe rengeteg mérnöki, szakmai munkát, energiát és pénzt fektettek, de mégis hová ez a KUKÁba dobott idő, pénz, energia? Ki fog egy ilyen gépet használni?

Jó… naivan gondolhatunk a magányos, egyke, otthon unatkozó milliomos kisgyerekre, akit meglepnek a szülei és vesznek neki egy narancssárga KUKA-t, hogy ne unatkozzon szegény gyerek… Vagy… Tegyük fel, ha most forgatnák a Forest Gumpot, akkor Tom Hanks biztosan egy ilyen robottal pingpongozna.

A bejegyzés trackback címe:

https://vidamtudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr125870452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása